Marriage is FUN!!

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, January 05, 2014

Deep fried catfish with ketchup sauce

Today's lunch for 2:

1) Deep fried catfish (ikan keli) with ketchup sauce
2) Steam minced chicken with cheese topping

Hari ni buat menu lain sikit. Walaupun sebenarnya tak boleh nak campuradukkan makanan laut dan darat. Tapi saya ni agak geli sikit dengan keli. Walaupun sedap tapi bila nak handle tu, yg kedengaran hanya teriakan dari saya. heh. sebab tu saya buat extra menu ayam hari ni. 

Resepi utk ikan keli tu selalu orang buat. So, I'm not gonna share the always-original recipe.
Disebabkan suami saya suka makanan yang extra kuah, bersos jadi i came out with this simple sos. tak perlu bahan banyak cuma kena pandai rasa dengan lidah. haha!

Bahan2 diperlukan:
1) ikan keli 2 ekor
2) Garam, lada sulah, serbuk kunyit
3) 1 biji bawang holland cincang kasar
4) 1 biji bawang merah cincang kasar
5) Sos tomato & sos cili
6) Cili padi (nak pedas buh banyak)
7) paste cili giling
8) gula
9) 1 mangkuk kecil air 
10) 1 sudu tepung jagung

Steps:
1) gaulkan ikan keli dengan serbuk kunyit, garam dan lada sulah. biarkan seketika. it's better utk cover or bubuh dalam plastic beg special untuk perfectly marinated.

2) Cincangkan bawang holland dan bawang merah. Tumbuk sikit cili padi to release its flavor.

3) Sediakan minyak panas dan deep fried ikan keli tadi sehingga masak. (memang meletup laah)

4) Usai saja menggoreng, biarkan ikan tadi. Tumiskan bawang holland, bawang merah 

5) Masukkan paste cili giling dan cili padi

6)  Masukkan sos tomato dan sos cili. Masukkan garam (atau serbuk pati ayam).
 

7) Boleh alter rasa masakan dengan tambahkan gula. Buh lah ikut banyak mana asalkan no problem ngan tekak. Heh!
8) Masukkan bancuhan air jagung untuk menjadikan kuah pekat.

9) Bila dah menggelegak sikit, masukkan ikan keli tadi n gaul sekejap.


No comments:

Post a Comment

SpongeBob 3